Thursday, January 25, 2007

Szczepy : RIESLING

RIESLING




Kraj: Niemcy, poza tym Austria, Francja (Alzacja), USA, Nowa Zelandia, Australia.

Opis: Pierwszy szczep biały tzw. Wielkiej szóstki, jednocześnie najłagodniejszy. Służy do produkcji białych win. Pochodzi z Niemiec i była tam uprawiany już około XV wieku jeśli nie wcześniej. Odporny na niskie temperatury Riesling daje plon w wysokości 3-6 ton na akr Grona są niewielkie, okrągłe i delikatne. Skórka zielonkawo-żółta. Riesling doskonale oddaje charakter ziemi, na której rośnie. Na przykład z winogron rosnących na glebie bogatej w żelazo powstają wina o aromatach brzoskwiń i dymu. Gleby piaszczyste skutkują pikantnym, ananasowym winem. Wreszcie wina z gleb wulkanicznych charakteryzują się aromatami owoców egzotycznych – mango i papai. Rieslingi zazwyczaj nie zawierają zbyt dużo alkoholu za to bogate są w kwasy. Rieslingi mają zazwyczaj poniżej 12% choć zdarzają się też 7-8 %. Najlepsze rieslingi powstają w winnicach położonych na zboczach gór które są chłodne lecz jednocześnie dobrze nasłonecznione. Ważna jest też osłona przed wiatrem. Takie warunki panują np. w dolinie Mozeli gdzie powstają aromatyczne wina o niskiej zawartości alkoholu. Wysoka kwasowość rieslinga pozwala produkować z niego nawet bardzo słodkie wina.


Aromaty: cytrusy, kwiaty( różna, fiołek), jabłka, gruszki, brzoskwinie, morele, rzadziej owoce tropikalne, aromaty korzenne, Z wiekiem pojawiają się aromaty miodowe a nawet nafta ,terpentyna, aromaty prochu strzelniczego i stali.


Smak: Cytrusy, często mineralne,


Kuchnia: O tym do jakiego dania podawać rieslinga powinny decydować przyprawy i sosy a nie kolor mięsa. Dobrze gra z kuchnią azjatycka i owocami morza.






Charakterystyka regionów

Niemcy :

Etykietka niemieckiego wina: Na etykietce wina z niemieckiego rieslinga znajduje się informacja o tym czy wino jest wytrawne, półwytrawne czy słodkie. Oto jak się to przedstawia:

Charakter wina

TORCKEN: wino wytrawne

HALBTROCKEN: półwytrawne- chociaż w porównania z innymi słodszymi rieslingami wciąż bardzo wytrawne

Czas zerwania winogron

KABINETT: winogrona zbierane w „odpowiednim” momencie. Wina tanie i przeznaczone do szybkiego spożycia.

SPATLESE: Czyli późne zbiory, minimum tydzień po zbiorach tradycyjnych. Wina od wytrawnych po słodkie. Bardziej skoncentrowane niż kabinett. Najlepsze po 3-6 latach.

AUSLESE: Najbardziej dojrzałe, ręcznie wybierane grona. Dają najczęściej skoncentrowane słodkie wina przeznaczone do spożycia po 5-10 latach.

BEERENAUSLESE(BA) – wino z winogron przejrzałych. Słodkie i drogie , do długiego leżakowania.

TROCKENBEERENAUSLESE – winogrono jest niemal rodzynkiem. Wisi na krzaku tak długo aż zaatakuje je „szlachetna pleśń”(BOTRYTIS CINEREA), która perforuje skórkę, i wysysa z grona wodę koncentrując cukier. Wina powstałe z tak zbieranych gron są bardzo słodkie

EISWEIN – winogron zbierane są najczęściej zbierane w grudniu w trakcie pierwszych przymrozków. W takich zamarzniętych winogronach następuje koncentracja cukrów i powstają z tego bardzo słodkie i bardzo drogie wina.

Francja/Alzacja: Rieslingi z tego regionu są nieco ostrzejsze i bardziej mineralne.

Nowy świat: Proste, tanie wina. Nie tak słodkie jak niemieckie.


No comments: