Amerykańscy naukowcy odkryli kolejne cudowne właściwości czerwonego wina. Okazuje się że myszy objadające się tłustym jedzeniem, które w swojej diecie miały czerwone wino ważyły 30 % mniej niż ich koleżanki, które pozostawały trzeźwe. Pijące wino myszy mogły przebiec dwa razy dłuższy dystans niż ich koleżanki i w przeliczeniu na ludzką miarę żyły od 5 do 10 lat dłużej. Tajemnica zdrowotnych właściwości czerwonego wina tkwi w związku chemicznym zwanym Resveratrol. Znajduje się on w skórkach winogron skąd trafia do wina. Niestety jest go tak nie wiele, że człowiek musiał by wypijać dziennie kilkaset a nawet tysiąc lampek wina by odczuć jego pozytywne działanie. Uczeni jednak nie dają za wygraną i pracują nad stworzeniem superresveratrolu. Tymczasem w listopadzie sprzedarż czerwonego wina w USA skoczyła o
8,3 % w stosunku do tego samego miesiąca ubiegłego roku.
A my tymczasem możemy odkorkować kolejną butelkę i... na zdrowie.
No comments:
Post a Comment