Nazwa: Morellino di Scansano – Fattoria la Peschiera
Kraj: Włochy, Toskania – Saturnia www.fattorialapeschiera.it
Szczep: 85% sangiovese, 7% cabernet sauvignon, 5% merlot + 3% alicante. Winogrona zrywane ręcznie i szybko transportowane do pobliskiej winnicy gdzie szybko zachodzi fermentacja w niewielkich beczkach ze stali nierdzewnej. Wino dojrzewa przez 2 miesiące w beczkach ze stali nierdzewnej i minimum 3 miesiące w butelkach. Produkcja – 4000 skrzynek.
Rocznik: 2004
Cena: 35 Euro ?
Kolor: Dość jasny czerwony
Zapach: Bajka. Intensywny, słodki aromat. Czerwone owoce ( czereśnie), dżem i konfitury.
Smak: Intensywny ,wypełnia całe usta, dość wysoka kwasowość. Szorstkie ale nie zbyt szorstkie taniny. Czym smakuje niestety nie jestem w stanie wyczuć.
Ogólnie: Wino wspaniale skomponowało się ze spaghetti z czosnkiem i parmezanem. Ale samo jak na mój gust zbyt kwasowe, co więcej chyba wolę cięższe klimaty w stylu nero da vola. Co nie znacz,y że samo w sobie było złe...wręcz przeciwnie (!!)
Ocena:Klarowność (0-1) 1
Kolor (0-1) 1
Aromat (0-2) 2
Bukiet (0-3) 3
Moc (0-1) 1
Taniny (1-2) 1
Kwasowość (1-2) 1
Cukier (0-1) 0
Równowaga (0-1) 1
Koniec (0-2) 1
Wrażenie (0-1) 1
Podsumowanie (0-3) 2
Razem: 15 = Bardzo dobre
Skala
0-4 To nie było wino
5-8 Kiepskie
9-12 Średnie
13-14 Dobre
15-16 Bardzo dobre
17-18 Wyśmienite
19-20 Klasyka
No comments:
Post a Comment