Nazwa: Hardras Muscadet Sevre et Maine Sur Lie
Kraj: Francja, Dolina Loary, AC Muscadet Sevre et Maine. Wino powstaje w posiadłości leżącej 20 km od Nantes.
Szczep: Melon de Bourgogne
Rocznik: 2005
Cena: Ok. 10 euro
Miejsce zakupu: Hipermarket gdzieś we Francji.
Kolor: Blado słomkowe
Nos: Bardzo aromatyczne wino pachnące białym bzem, migdałami, owocami suszonymi i egzotycznymi.
Usta: Pite samodzielnie jest zupełnie wytrawne, proste, mineralne i bardzo rześkie. Podane do spaghetti z krewetkami nieco zmienia charakter. Pojawiają się słodkie, owocowe nuty. Fantastycznie soczyste i odświeżające.
Komentarz: z muskadetów, których dotąd próbowałem ten był pierwszym „sur lie” czyli dojrzewającym na osadzie z martwych drożdży. Proces ten ma nadać winu bardziej wyrafinowanego charakteru. Rzeczywiście mniej tu prostej owocowości, więcej zapachów orzechowych, nieco więcej dzieje się też w ustach. Ale żeby wino było znacząco lepsze od niedrogich muskadetów, którymi mogłem popijać ryby i krewetki do tej pory powiedzieć nie mogę. Tak czy inaczej białe wina z okolic ujścia Loary nalezą do moich ulubionych.
No comments:
Post a Comment