Sunday, October 26, 2008

Hardras Muscadet

Nazwa: Hardras Muscadet Sevre et Maine Sur Lie

Kraj: Francja, Dolina Loary, AC Muscadet Sevre et Maine. Wino powstaje w posiadłości leżącej 20 km od Nantes.

Szczep: Melon de Bourgogne

Rocznik: 2005

Cena: Ok. 10 euro

Miejsce zakupu: Hipermarket gdzieś we Francji.

Kolor: Blado słomkowe

Nos: Bardzo aromatyczne wino pachnące białym bzem, migdałami, owocami suszonymi i egzotycznymi.

Usta: Pite samodzielnie jest zupełnie wytrawne, proste, mineralne i bardzo rześkie. Podane do spaghetti z krewetkami nieco zmienia charakter. Pojawiają się słodkie, owocowe nuty. Fantastycznie soczyste i odświeżające.

Komentarz: z muskadetów, których dotąd próbowałem ten był pierwszym „sur lie” czyli dojrzewającym na osadzie z martwych drożdży. Proces ten ma nadać winu bardziej wyrafinowanego charakteru. Rzeczywiście mniej tu prostej owocowości, więcej zapachów orzechowych, nieco więcej dzieje się też w ustach. Ale żeby wino było znacząco lepsze od niedrogich muskadetów, którymi mogłem popijać ryby i krewetki do tej pory powiedzieć nie mogę. Tak czy inaczej białe wina z okolic ujścia Loary nalezą do moich ulubionych.



No comments: